Bijna iedere vrouw kent het: deukjes, bobbeltjes en putjes op je benen en/of billen. Vaak wordt dit simpelweg bestempeld als cellulite, maar wat als het eigenlijk iets heel anders is? Wat als het pijn doet, blijft toenemen en niet weggaat ondanks sporten of een dieet? Dan zou het zomaar lipoedeem kunnen zijn.
In deze blog leggen we het verschil uit tussen cellulite en lipoedeem, en waarom het belangrijk is om ze niet met elkaar te verwarren.
Wat is cellulite?
Cellulite – ook wel sinaasappelhuid genoemd – is volkomen normaal. Het komt bij ongeveer 80-90% van de vrouwen voor, ongeacht gewicht of leeftijd. Het is een puur cosmetisch verschijnsel waarbij vetcellen onder de huid tegen het bindweefsel drukken, wat de bekende bobbeltjes veroorzaakt.
Kenmerken van cellulite:
- Meestal zichtbaar op de billen en bovenbenen
- Niet pijnlijk
- Wordt niet erger na verloop van tijd
- Komt ook voor bij slanke vrouwen
- Geen medische aandoening
Wat is lipoedeem?
Lipoedeem is een chronische, pijnlijke aandoening waarbij er een abnormale vetverdeling optreedt, met name in de benen, billen, heupen en soms ook armen. Het vetweefsel is niet alleen gevoelig of pijnlijk, het is ook erg lastig het kwijt te raken door sporten of afvallen.
Kenmerken van lipoedeem:
- Symmetrische vetophopingen (bijvoorbeeld beide benen)
- Gevoelig of pijnlijk vetweefsel
- Snel blauwe plekken
- Niet weg te trainen of te lijnen
- Vaak een koude huid
- Vaak een slanke taille met dikkere ledematen
- Progressief; het wordt erger na verloop van tijd
- Veel vrouwen met lipoedeem hebben óók cellulite
Grootste misvatting: ‘Ik heb gewoon cellulite’
Veel vrouwen met beginnend lipoedeem denken jarenlang dat ze ‘gewoon cellulite’ hebben. Dit kan ertoe leiden dat ze zich schuldig voelen omdat een dieet en/of sporten misschien niet werkt. Herkenbaar? Door het verschil te leren kennen tussen cellulite en lipoedeem kun je veel frustratie, twijfel én progressie voorkomen. Een juiste diagnose is de eerste stap naar begrip, erkenning en – hopelijk – de juiste ondersteuning.
Wanneer moet je aan de bel trekken?
Heb je het gevoel dat je benen en/of armen pijnlijk zijn, zwaar aanvoelen, snel blauwe plekken vertonen of dikker worden terwijl de rest van je lichaam niet verandert?
Praat dan met je huisarts, liefst met een verwijsbrief naar een huidtherapeut, dermatoloog of een andere arts met kennis van lipoedeem.
Compressie: een wereld van verschil
Zowel bij cellulite als bij lipoedeem kan compressiekleding verlichting bieden – maar het doel is heel anders.
Bij cellulite kan compressie helpen om de huidstructuur tijdelijk te verbeteren. Door de druk wordt de doorbloeding gestimuleerd en kunnen bobbeltjes optisch minder zichtbaar worden. Denk aan zachte shapewear of sportleggings met lichte ondersteuning. Handig? Ja. Medisch noodzakelijk? Nee.
Bij lipoedeem is compressie wél een essentieel onderdeel van de behandeling. Het helpt om:
- De pijn en zwaarte in de benen te verminderen
- Zwelling tegen te gaan
- Het verergeren van klachten af te remmen
De FLOW leggings zijn ontworpen voor dagelijks comfort en zachte compressie – ideaal voor wie net start of gevoelig is. De ACTIVE leggings bieden juist wat stevigere compressie, perfect voor beweging en sportmomenten. Beide combineren functie met een flatterende pasvorm – zodat jij je ondersteund én mooi voelt.
Tot slot
Cellulite is misschien vervelend, maar volkomen onschuldig. Lipoedeem daarentegen is een serieuze aandoening die veel impact kan hebben op je leven. Hoe eerder je het verschil kent, hoe beter je jezelf kunt helpen.
Twijfel je welke compressie bij jou past? Onze klantenservice staat voor je klaar! Stuur ons een e-mail, chat met ons, of bel ons, van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00!
Bronnen:
- Resculpt Clinic
Resculpt Clinic. Lipoedeem herkennen: klachten en symptomen. Geraadpleegd van https://www.resculptclinic.nl/behandelingen/lipoedeem-herkennen-klachten-symptomen/
- Afslankpraktijk Zeeland
Afslankpraktijk Zeeland. Cellulitis en lipoedeem: wat is het verschil?. Geraadpleegd van https://afslankpraktijk-zeeland.nl/nieuws/cellulitis-lipoedeem-verschil/